طب لیست

اطلاعات و خدمات پزشکی و پیراپزشکی

  • پزشکان

  • دندانپزشکان

  • جراحان

  • خدمات درمانی وزیبایی

  • مراکز تشخیصی درمانی

  • آموزش وآموزشگاه

  • املاک مجوز هاپروانه

  • شرکت ها تجهیزات

  • کاریابی جذب استخدام

بیماری ام اسMS_Multiple Sclerosis : MS چیست ؟

بیماری ام اس، Multiple Sclerosis : MS  

MS   چیست ؟

MS ، یک بیماری اتوایمیون (خود ایمنی) می باشد.در این بیماری سیستم ایمنی بدن ، سیستم عصبی مرکزی(مغز و نخاع) خود را مورد تهاجم قرار می دهد.در بیماری MS ،سیستم ایمنی به میلین که بصورت عایقی بافت عصبی را   پوشش داده ،حمله نموده وموجب صدمه وارد آوردن و تخریب بافت میلین اعصاب سیستم عصبی مرکزی می گردد.درنتیجه سبب ایجاد اختلال و قطع جریانات و پالس های عصبی که به مغز میروند یا از مغز بر می گردند ،شده وانواعی از علائم و نشانه های بیماری MS  را ایجاد می نماید. 

چه کسانی به بیماری MS مبتلا می شوند؟

تخمین زده می شودکه حدود  3 تا  2 میلیون نفر در سراسر دنیا به این بیماری مبتلا هستند. اغلب مبتلایان ، بین 50  - 20  سال سن دارند.گرچه ممکن است در کودکان و افراد مسن نیز بیماری ایجاد شود.

بیماری MS  در زنان بمیزان 3 برابر نسبت به مردان شایعتر است.همچنین در سفیدپوستان نسبت به دیگر اقوام خیلی شایعتر می باشد.

اعتقاد بر این است  که بیماری ام اس ،بایددارای مولفه ژنتیکی باشد، چراکه شانس ابتلا در افرادی که فامیل درجه اول آنها به این بیماری دچار شده اند، نسبت به دیگر افراد بیشتر است.

علل بیماری MS چیست؟

علت دقیق بیماری ناشناخته می باشد.اما تصور می شود که هر ترکیبی از فاکتورهای ایمنولوژیکی،محیطی،عفونی و یا فاکتور های ژنتیکی می تواند در ایجاد بیماری MS  نقش داشته باشد.

محققین در حال بررسی  نقش احتمالی ویروسها در ایجاد بیماری می باشند،اما این امر هنوز مورد تائید قرار نگرفته است.

حمله بیماری MS:

بیماری  MSیک اختلال خود ایمنی می باشد ،بطوریکه سیستم ایمنی بدن با درک غلط ، میلین خودی را بعنوان مزاحم تلقی نموده وبعنوان اینکه میلین بافت عصبی یک ویروس یا یک عامل عفونی بیگانه دیگر می باشد،آنرا مورد تهاجم قرار می دهد.این امر سبب ایجاد التهاب و تخریب و تحلیل  یا از بین رفتن میلین سیستم عصبی مرکزی می گردد.در نتیجه، پالس های الکتریکی که در طول اعصاب بطرف مغز یا بلعکس درحرکتند، دچار اشکال شده وخیلی آهسته تر جریان پیدا می کنند. نتیجتا عملکرد های بدن از قبیل اعمالی مثل بینایی ،صحبت کردن،راه رفتن ،نوشتن و حافظه دچار نقصان و زوال می گردند.

تایپ های مختلف بیماری MS :

بیماری MS   چهار تایپ یا چهارنوع مختلف دارد که هر تایپی ازبیماری می تواند علائمی خفیف تا شدید داشته باشد. مشخص شدن تایپ بیماری می تواند، در پیش بینی دوره بیماری وچگونگی پاسخ بیمار به درمان کمک کننده باشند.

علائم بیماری MS  کدامند؟

علائم بیماری ممکن است یکی یا متعدد باشد.که ممکن است دامنه ای از علائم خفیف تا خیلی حاد و شدید ، همچنین با دوره های خیلی کوتاه مدت تا طولانی مدت را نشان دهد.

علائم بیماری عبارتند از:

.   خستگی

.  بی حسی یا گزگز شدن(سوزن سوزن شدن)در قسمتهای انتهایی هر دودست و دو پا

.  سستی و ضعف

.  سرگیجه

.  اختلال در عملکرد جنسی از قبیل کاهش تمایل جنسی

.  درد

. بی ثباتی و عدم تعادل عاطفی

.  بی ثباتی و دشواری در راه رفتن

.  اسپاسم های عضلانی

.  مشکلات بینایی(شامل دو بینی یا تاری دید، حرکت غیر ارادی چشم و نا آرامی عمومی چشم)

.  مشکلات مثانه و روده (شامل سختی در شروع ادرار،تکرر ادرار،عفونت مثانه،تراوش ادرار یا مدفوع،یبوست،اسهال)

.  تغییرات شناختی وافسردگی

تشخیص بیماری MS  :

تشخیص بیماری ام اس غالبا مشکل می باشد.چرا که علائم و نشانه های بیماری متنوع بوده وبه میزان زیادی شبیه علائم دیگر بیماریها می باشند. تشخیص بیماری اغلب ،طی روندی که مبتنی بر رد سایر بیماریهای نورولوژیک می باشد ،صورت می پذیرد ،بهمین علت تا رسیدن به تشخیص بیماری ممکن است، مدت زیادی ،زمان سپری شود.

پزشک ضمن تکمیل سابقه بیماری بر اساس علائم و نشانه های بیماری و تستهای نورولوژیک از تستها و آزمایشهای مختلفی جهت تائید تشخیص بیماری کمک می گیرد.یکی از روشهای مهم تشخیص بیماری ،انجام

MRI   می باشد.

درمان بیماری MS :

از روشهای درمانی و داروهای متعددی  با توجه به نوع و علائم بیماری، جهت درمان استفاده می گردد.

پایان

 

 

بیماری ام اس،MSچیست،Multiple Sclerosis،MS،MS disease،تشخیص درمان بیماری ام اسMS
.